Persoonlijke kisten

In de kazerne sliep de dienstplichtige in een bed zoals te zien op de ansichtkaart hiernaast. Dit bed werd in het soldatenleven een krib of kribbe genoemd.

Boven het bed de kribbekast, waarin volgens voorschrift een en ander moest worden opgeruimd. Daarnaast had de soldaat ook nog de beschikking over een kribbekist, die volgens instructies zwart geverfd werd, met daarop de naam en het onderdeel van de betrokken man. De kist werd ofwel aan het einde van het bed ofwel onder het bed geplaatst, al naar gelang de indeling van de kamer dit toeliet. Hieronder een aantal voorbeelden van kribbekisten.

Diverse dienstvakken


Kribbekist IV AUT. BAT.

 

Deze kist van dhr. L.A. v.d. Bosch is gebruikt tijdens zijn dienst bij de 2e Compagnie van het IVe Autobataljon. Hij diende in Hilversum; van hem is ook het zakboekje aanwezig in onze collectie. Tijdens zijn tijd bij het autobataljon had hij een goede band met zijn meerdere reserve kapitein J.W. Lahnemann. Na de oorlog onderhielden zij nog jaren het contact. Van de res. kapt. Lahnemann zijn ook de gevechtsverslagen bewaard bij het Nationaal Archief. Zodoende is een beeld te vormen van wat dhr. van de Bosch heeft meegemaakt in de oorlogsdagen van mei 1940.

 

Kribbekist 3e Compagnie Hospitaalsoldaten

 

Deze kist van dhr. WLA Rondèl werd gevonden bij de kist van dhr. G.H. de Breijer. Of en welke relatie er is tussen de beide mannen, is nog onbekend. Mogelijk gaat het om Willem Lambertus Antonius Rondèl uit Helmond, geboren 18-10-1895.  

 

Kribbekist 1e Regiment Politietroepen

 

Er is geen verhaal meer bekend van deze kist. Wel is duidelijk dat dhr. Groenenberg ingedeeld was bij het regiment politietroepen, groep Utrecht. De kist werd aangetroffen in een dorp in de Krimpenerwaard.

 

Kribbekist 1e Compagnie, 6e Sectie Genie

 

Deze kist van dienstplichtige P. Mathyi kwam bij zijn dochter, mevrouw Koeckebacker-Mathyi  terecht die de kist weer doorgaf aan haar nichtje (tantezegger). Zij wist te vertellen dat de kist rond 1920 in gebruik was tijdens de dienstplicht van haar tantes vader.  Het deksel is vrij recent vernieuwd vanwege slijtage; dit is echter zo netjes gedaan dat het niet direct opvalt.

De kist is geweest van P.A.H. Mathyi (Pierre Mathyi), geboren 26 april 1897, wonende te Ridderkerk en van beroep elektricien. Op basis van die geboortedatum zou Pierre Mathyi gediend hebben in 1917.

 

Kribbekist 2e Regiment Genietroepen (Verbindingen)

Deze kist van dienstplichtige C. Ladestein is, te herleiden aan uiterlijk en de afkorting, ergens tussen 1927 en 1940 in gebruik geweest. Waarschijnlijk is de afkorting uit te leggen als Brigade Genietroepen, 2e Regiment.

Het mobilisatieadres is de hoofdlocatie van de Genie: de Kromhoutkazerne in Utrecht. Latere heeft iemand een deel van de buitenkant van de kist wit geverfd en de laatste jaren is de nogal ruime kist als salontafel gebruikt.

 


Regimenten Infanterie

Kribbekist 1RI

 

Deze kist van dhr. G. Kruizinga is nog in schitterende staat ondanks de leeftijd. Naar schatting is deze kist gebruikt rond 1920 bij de 2e compagnie van het 1e bataljon van het 1e Regiment Infanterie.

Kribbekist 3RI

 

De belettering op deze kist van dhr. D.C. Keetlaer is nog heel helder. De kist is aan twee zijden groen overgeschilderd en daarop is de nieuwe belettering aangebracht. Zoals zoveel kribbekisten, is ook deze kist dus waarschijnlijk meerdere keren opnieuw gebruikt. Als we de juiste persoon gekoppeld hebben aan de kist, was deze in gebruik rond 1930 bij de 2e compagnie van het 1e bataljon van het 3e Regiment Infanterie.

 

Kribbekist 3RI

 

Deze kist is op naam van M v.d. Ree A.zn.  De kist komt uit de Hoekse Waard, waar de achternaam van de Ree veel voorkomt. Grappig is het lage wapennummer op de kist: W.N.3.

In vergelijking met andere kisten vermoeden we dat de kist gebruikt is rond 1910-1920 bij de 1e compagnie van het 1e bataljon van het 3e Regiment Infanterie.

 

Kribbekist 4RI

 

Op deze kist van dhr. Jac. H. de Baan staat de aanduiding '2de schoolcompagnie'. Die schoolcompagnie was in dit geval een onderdeel van het 4de Regiment Infanterie. Dit regiment had haar garnizoen in Leiden. De dienstplichtigen waren normaal gesproken Zuid-Hollandse mannen, veelal uit de dorpen en stadjes rond Rotterdam. De betreffende kist werd aangetroffen in Vlaardingen. Mogelijk kwam Jac. H. de Baan ook uit die buurt? 

 

Kribbekist 4RI

 

Deze kist van dhr. Jan Visser is net als die hierboven van een dienstplichtige bij het 4de Regiment Infanterie. Dit regiment had haar garnizoen in Leiden. De dienstplichtigen waren normaal gesproken Zuid-Hollandse mannen, in dit geval kwam Jan Visser uit Hendrik-Ido-Ambacht. Hij werd geboren op 24 februari 1892 en diende dus rond 1912. Hoogstwaarschijnlijk werd hij in de mobilisatie van 1914-1918 opnieuw opgeroepen. Hij trouwde met Maria van Drunen (geb 19-07-1894 en overl. 18-06-1976).  Jan overleed op 88-jarige leeftijd op 21-04-1980. 

 

De kist werd overgenomen van verre familie van Jan Visser en Maria van Drunen. Zij wisten nog het volgende te melden. De enige zoon van Maria en Jan, Nico Visser, overleed in 1942 bij een treinongeluk, toen hij vanwege de Arbeitseinsatz op weg was naar Noord-Duitsland.

 

Op de samengestelde foto beide uiteinden van de kist.

 

Kribbekist 5RI

 

De kist van milicien Korporaal v.d. Mei werd door de kleinkinderen weggedaan. Op het nippertje niet weggegooid maar bewaard door een kennis. Helaas ging alle informatie verloren. Hij diende in ieder geval bij de 4e compagnie van het 2e bataljon van 5RI! 

Kribbekist 7RI

 

Deze kist was in het bezit van dhr. Vossen uit Haarlem maar is van oorsprong eigenlijk van dhr. C. Posch geweest. Hij was volgens het opschrift op de kist ingedeeld bij de 1e compagnie van het 3e bataljon van het 7e Regiment Infanterie. Tot op heden hebben wij geen gegevens over dhr. Posch teruggevonden. Mogelijk waren Vossen en Posch dienstkameraden. 

Kribbekist 7RI

 

Na meerdere keren van eigenaar te zijn gewisseld (te zien aan de diverse sporen op het deksel) is deze kist gebruikt door P.V.A.M. Zwaan uit Amsterdam. Zijn woonadres staat op de bovenzijde, de aanduiding van het onderdeel aan de zijkant. Zwaan was milicien bij de 2e Compagnie van het IVe Bataljon van het 7e Regiment Infanterie. Gezien zijn geboortejaar (1888) was hij waarschijnlijk in militaire dienst rond 1908. De kans is groot dat hij ook in 1914-1918 werd gemobiliseerd.

Kribbekist VIIe Infanterie Brigade Depot Bataljon

 

Deze kist werd in Amsterdam gevonden op een vlooienmarkt. De VIIe Infanterie Brigade was lange tijd gevestigd in Haarlem. Dhr. T. Hoedemaker maakte deel uit van de 2e Compagnie, de 1e Sectie.

Kribbekist 1e Infanterie Brigade, Recr. Depot Bat. Comp.

 

Aan de binnenkant van het deksel van deze kist staat nog een keer de naam van de gebruiker en het adres waar de kist blijkbaar eventueel naartoe gestuurd kan worden: S. van der Molen, Oldenhove, provincie Groningen. Aan de buitenkant staat, naast het onderdeel, ook de kazerne vermeld; de Oranje Nassau kazerne in Amsterdam.

Kribbekist 8RI

 

Deze kist was van G.H. de Beijer, 8e Regiment infanterie, 1e Bataljon, 4e Compagnie.

 

Gerard de Beijer werd eind 19e eeuw geboren. Hij diende waarschijnlijk rond de Japans-Russische oorlog rond 1904-1905. 

Rechts: G.H. de Beijer in uniform met rijglaarzen.

Kribbekist 8RI

 

Deze kist was van vaandrig (aspirant officier) F. van Beek, 8e Regiment infanterie, 4e Bataljon, 1e Compagnie. De kist bleef achter in een huis in Renkum waar de familie van Beek vermoedelijk woonde. 

Kribbekist 9RI

 

Deze kist was van F. S. van Dijk, 9e Regiment, 1e Bataljon, 3e Compagnie. Op het deksel van de kist is ook de naam S. van Dijk met een adres in Westernijkerk, Friesland, geschilderd. Dit is waarschijnlijk de zoon van F.S. van Dijk geweest. 

 

 

Een betere foto volgt z.s.m.!

Kribbekist 10RI

 

De persoonlijke kist van J. Bierboom. Hij was met zijn onderdeel 1-I-10RI (de eerste compagnie van het eerste bataljon van het 10e Regiment Infanterie) hoogstwaarschijnlijk gelegerd in Ede.

 

Kribbekist 10RI

 

De persoonlijke kist van Klaas Kruk.

 

Klaas Kruk (5-2-1886 Andijk - † 12-3-1968 Los Angeles) gaat met de Statendam naar USA, arriveert 2-2-1910 in New York. In 1914 keert hij terug naar Nederland, i.v.m. militaire dienst/mobilisatie. In 1916 eindigt de mobilisatie en vertrekt Klaas opnieuw naar de USA, aankomst New York met de Noordam op 18-9-1916. Hij trouwt 20-1-1919 in Worthington, Minnesota met Bertha Bonga.

Bij de bijna dijkdoorbraak op 13 januari 1916 speelt hij in Andijk een heldhaftige rol, samen met nog 7 anderen. Zij worden de redders van West-Friesland genoemd. Een van die anderen is de pas 17 jaar oude Roelof Zwaan.

 

Uit de passagierslijst van de Noordam blijkt dat deze Roelof Zwaan samen met Klaas in New York aankomt op 18 september 1916.

Klaas Kruk, of Nick zoals hij zich later noemde, woont tot ongeveer 1964 in Worthington, Minnesota. Daarna gaat hij naar California, Norwalk bij LA, met zijn dochter Evelyn Cornelia (25-8-1925 - †19-9-2002) en haar gezin. Hij overlijdt 12-3-1968 in Los Angeles, California. 

 

In 2023 heeft de familie de kist, die altijd als herinnering aan hem bewaard was, aan ons gedoneerd.

 

Kribbekist 10RI

 

De persoonlijke kist van P. Nat. Hij was met zijn onderdeel II-10RI (het tweede bataljon van het 10e Regiment Infanterie) hoogstwaarschijnlijk gelegerd in Ede.

 

Kribbekist 19RI

 

De persoonlijke kist van F. Meijer, lichting 1935-1936. Hij was met zijn onderdeel 19RI (het 19e Regiment Infanterie) gelegerd in de Menno van Coehoorn-kazerne in Arnhem. Meijer was onderdeel van een tirailleurs-compagnie (T.C.). 

Frits Meijer werd naar verluid geboren in Hardenberg, Overijssel.

Kribbekist 24RI

De persoonlijke kist van W.H. Rutten, res. 24e Regiment Infanterie,1e Bataljon, 2e Compagnie. 

 

 

Kribbekist 1e Depot Bataljon

 

De kleinzoon van dhr. Gerritsma gebruikte de kist als salontafel tot 2018. Van opa was nog wel bekend dat hij in de mobilisatie had gevochten. De afkortingen duiden er op dat hij was ingedeeld bij het 1e depot bataljon, de 5e compagnie, de 1e sectie. Mogelijk werd hij ingezet rond Den Haag. Volgens de rapporten van het 1e Depot Bataljon werd de 5e compagnie in mei 1940 elders ingezet. Zie https://proxy.archieven.nl/0/C1B19CC36D9E4BFA9E615A98AB1254DF

 

 

Kribbekist Regiment Grenadiers

 

Dhr. H. Straat, regiment Grenadiers, 3e Bataljon, 4e Compagnie.

Kribbekist Regiment Jagers

 

A.C. Mackaij, depot bataljon van het Regiment Jagers

Kribbekist Regiment Jagers

 

P.H.G. Mulder, 2e Compagnie, IIe bataljon van het Regiment Jagers

Cavalerie/ Huzaren/

Kribbekist 2e Regiment Huzaren

 

Deze kist van A. Marijnissen, is van het 3e eskadron van het 2e regiment huzaren. Afgekort zou dat als 3-2RH genoteerd worden. Er staat nog van alles op de kist. Helaas weten we nog niet van alles wat het betekent. 

Kribbekist Eskadron Pantserwagens 

 

Deze kist op naam van A. Lambrechts, werd in 2022 in Doetinchem gevonden in de nalatenschap van de dochter van dhr. Lambrechts. 

Artillerie

Kribbekist Luchtdoelartillerie

 

 

Dhr. W.A. Hauptmeijer diende bij de luchtdoelartillerie. Deze eenheid werd opgericht begin jaren '20 en kwam terecht in de kazerne van de vestingartillerie in Utrecht, aan de Croeselaan. De kist is dus te dateren tussen 1922-1940.

Zie eventueel https://militairespectator.nl/artikelen/een-eeuw-grondgebonden-luchtverdediging

Kribbekist Luchtdoelartillerie

 

 

Dienstplichtige Christiaan Johannes Bollee werd geboren op 25 augustus 1919 en vervulde zijn dienstplicht in 1939. Hij was volgens het opschrift op de kist ingedeeld bij  het 2e regiment luchtdoelartillerie. Dit regiment werd pas in 1938 opgericht en huisde aanvankelijk in Amsterdam, later in Alkmaar. Bollee woonde volgens het adres op de kist aan de Javalaan 6 in Hilversum. Na de oorlog woonde de familie waarschijnlijk aan de Curacaolaan 7 gezien en met potlood geschreven adres aan de binnenzijde. 

Kribbekist 1e Regiment Veld Artillerie

 

De persoonlijke kist van Teunis van Dijk, geboren 19-03-1897 te Driebergen Rijsenburg.

Hij was ingedeeld bij de 1e batterij van het 1e Regiment Veld Artillerie. Klaarblijkelijk destijds onderdeel van de IVe divisie van het veldleger. Bij de familie was geen foto of plaats van dienstplicht meer bekend. Wel wist men nog uit overlevering "dat hij met paarden werkte bij de artillerie en deels doof werd tijdens de dienstplicht, omdat zijn maten verzuimden te waarschuwen dat een kanon werd afgeschoten". Teunis van Dijk is overleden op 02-11-1984. De kist werd overgenomen van familieleden. 

Kribbekist 3e Regiment Vesting Artillerie

 

De persoonlijke kist van J. Leentvaar uit Rotterdam Zuid.

Hij was ingedeeld bij het 3e Regiment Vesting Artillerie en was gelegerd in Gorinchem. In 2020 werd de kist overgenomen van zijn kleinzoon. 

Kribbekist 2e Regiment Onbereden Artillerie

 

Deze kist werd aangetroffen in een schuur in Kortenhoef, niet ver van Naarden.

Het IIe Regiment Onbereden Artillerie, de 2e Batterij, was in Naarden gelegerd van 1927 tot 1933 waarna de naam werd gewijzigd. Meer informatie over dhr. G.M. Kermer is nog niet gevonden.

Luchtvaart

Kribbekist Cornelis van der Leden, sergeant-vliegtuigmaker

 

De kist van C. van der Leden draagt geen kenmerken van zijn onderdeel, maar de initialen C.v.d.L.  In 2022 kwam de kist via de kleindochter van dhr. van der Leden bij ons in de collectie. Zij vertelde ons over zijn inzet bij de expeditie naar IJsland in 1932-1933.


Kribbekisten, nog onbekende eenheden

Kribbekist

 

Deze kist op naam van J.M. Schmidt ontvingen we als gift   Op de voorzijde is te lezen: J.M. Schmidt, .... ... Comp .... WN....

Dhr. Schmidt werd geboren op 07 december 1893 in Dordrecht. Hij woonde ten tijde van zijn dienstplicht in Avereest (Balkbrug). Later verhuisde hij vanuit Avereest naar Schiedam, hij trouwde in 1924 in IJsselmonde en kwam in Kethel terecht, waar hij onderwijzer was. Gezien zijn geboortedatum heeft dhr. Schmidt waarschijnlijk dienstplicht gehad in 1913-1914.

J.M. Schmidt in uniform, op de linker mouw is een zogenaamde 'bananenschil' te zien, in dit geval de rangaanduiding voor een sergeant.

Op de linker zijkant van de kist is te lezen: J.M. Schmidt, Balkbrug, Avereest. Drie groepsfoto's van rond 1917 en 1918. 


Kribbekist

 

 

Deze kist werd ons vanuit Friesland gestuurd als gift. De kist is oorspronkelijk afkomstig van J. Fokkema, hoogstwaarschijnlijk dus familie (de zoon?) van T. Fokkema. Het onderdeel waarbij dhr. Fokkema diende is ten dele te lezen. 

Kribbekist

 

 

Deze kist op naam van F.E.H. Kremer werd gevonden in de erfenis van een oom van de verkoper. Helaas was de naam van de persoon op de kist niet bekend, er is dus nog geen enkel aanknopingspunt. Een betere foto volgt!

Kribbekist 10RI ?

 

Deze kist komt uit de nalatenschap van Dhr. Vossen. Het is nog niet helemaal zeker of dit oorspronkelijk zijn eigen kist was. De kist is namelijk niet meer duidelijk zichtbaar gemarkeerd.

 

Dhr. F.T. Vossen (geb. 1920) vervulde zijn dienstplicht in 1939-1940 bij 3-II-10RI.