Persoonlijke documenten


Het zakboekje of oorlogszakboekje


Zakboekjes

Het zakboekje van Willem Koole, sergeant 1e regiment Genietroepen

 

Willem Koole (geb. 1898) kwam als dienstplichtige op in 1918, ging als milicien sergeant op herhaling in 1925. Op 1 oktober 1938 werd hij  (na de reorganisatie) ingedeeld bij het 1e Regiment Genietroepen. In het voorjaar van 1939 gaf hij een gewijzigd adres op en in augustus 1939 werd hij gemobiliseerd. De reis ging toen van Rotterdam naar Schoonhoven. 

 


Het zakboekje van K.F. Borgers, 2e regiment Genietroepen

 

Dhr. Borgers was ook als muzikant verbonden aan het muziekkorps van de Genie.

 


Het zakboekje van A.J. Harmsen, 20 R.I., later IIIe Bat. Depot Genietroepen

 

Albert Jan Harmsen werd geboren in 1896 in Wapenveld/Heerde. In 1916 kwam hij op en diende 2,5 jaar bij het 20e RI. Eind 1918 zwaaide hij af; vermoedelijk door het sluiten van de wapenstilstand. In 1926 trouwde hij (in het beroep smid) met Christina Zweedijk in 's-Heer Arendskerke. In 1931 kreeg hij ontslag van de dienstplicht. In 1941 werkte hij in Duitsland als 'maschinenschlosser'. 

 


Oorlogszakboekjes

Het oorlogszakboekje van C.W. Koppert, 4e Regiment Infanterie, lichting 1936-I-217

 

Dit zakboekje werd samen met het herkenningsplaatje aangetroffen.

Zijn naam werd teruggevonden op een lijst van leden van oudgedienden.

Dhr. Koppert maakte deel uit van de 4e Compagnie Mortieren van 8, 1e sectie, 1e stuk.

Op de website mei1940.nl werd een foto gevonden van deze sectie.

Door de zoon en dochter van dhr. Koppert werd hij herkend op de foto.

 

 

De tweede persoon op de bovenste rij is dhr. C.W. Koppert.

Bron: mei1940.nl


Het oorlogszakboekje van F.R. Klinkhamer, 5e Regiment Infanterie, lichting 1926-II-63

 

Tot op heden hebben we geen aanvullende informatie over deze persoon.


Het oorlogszakboekje van J.G. Greve, 5e Regiment Infanterie, lichting 1939-I 

 

Het zakboekje met herkenningsplaatje van dhr. Greve werd door zijn schoonzoon aangeboden met wat foto's en documenten. Alhoewel dhr. Greve wel herkend werd door zijn jongste dochter en haar man, was eigenlijk niet bekend wat precies de omgeving was waarin de foto's waren genomen. Het voertuig op de foto is een zgn. FORD-DAF PAG-trekker. De staat van dienst werd opgevraagd om meer helderheid te krijgen. 

Dhr. Joop Greve, geboren te Amsterdam, was al jong werkzaam als kardoezencontroleur bij het Staatsbedrijf der Artillerie Inrichtingen te Hembrug, Zaandam. In 1939 werd hij opgeroepen voor de dienstplicht, die naadloos overging in de mobilisatie. Hij werd overgeplaatst van 5RI naar het grensbataljon 1-5 GB. Vervolgens werden uit diverse onderdelen, waaronder 1-5 GB, troepen onttrokken om het IVe bataljon van 15RI te versterken. Greve kwam terecht bij de 1e compagnie van IV-15RI. Volgens de gevechtsverslagen vocht 1-IV-15RI in en om de stad Rotterdam, waarbij Joop Greve mogelijk zelfs in de binnenstad was op het moment van het bombardement. 


Het oorlogszakboekje van sergeant Abbenhuis, 7e Regiment Infanterie, lichting 1932

 

Tot op heden hebben we geen aanvullende informatie over deze persoon.


Het oorlogszakboekje van F. van Kolck, 10e Regiment Infanterie, lichting 1927-1928 - 106

 

In de mobilisatie lag de eenheid van dhr. van Kolck, 3-II-10RI, bij 'de Klomp' (Veenendaal). 

Klaarblijkelijk werd Frits van Kolck in de meidagen van 1940 krijgsgevangen genomen en naar Duitsland overgebracht. Achterin elk oorlogszakboekje zitten een paar kaarten die losgescheurd kunnen worden.Op de achterzijde van één van die kaarten tekende Frits van Kolck op 7 juni 1940 een fragment uit het Duitse krijgsgevangenenkamp Lückenwalde. Drie dagen later werd hem groot verlof verleend. Zie ook de overige documenten. De familie bewaart nog foto's van de mobilisatietijd van Frits van Kolck. Later in de oorlog kwam Frits van Kolck opnieuw in Duitsland terecht. Waarschijnlijk zijn de onderste foto's uit die tijd.


Het oorlogszakboekje van H. Wiersema, 12e Regiment Infanterie, lichting 1930-II-193

 

Tot op heden hebben we geen aanvullende informatie over deze persoon.


Het oorlogszakboekje van C.W. Corveleijn, 22e Regiment Infanterie, lichting 1939

 

Tot op heden hebben we geen aanvullende informatie over deze persoon.


Het oorlogszakboekje van M.F.J. van Welie, 22e Regiment Infanterie, lichting 1938

 

Tot op heden hebben we geen aanvullende informatie over deze persoon.


Het oorlogszakboekje van H. Nagelhout, Regiment Huzaren, lichting 1931-151

 

Het zakboekje en herkenningsplaatje van Nagelhout werden overgenomen samen met zijn persoonsbewijs, foto's van zowel zijn diensttijd als de mobilisatie,, een brief van het Rode Kruis aan zijn contactpersoon en een oorlogsinvalide-pasje. Hij werd verpleegd in het ziekenhuis en kreeg de invalide-aanduiding omdat hij gewond is geraakt in de meidagen van 1940 en daar blijvend letsel aan overhield.

 

De foto's in de onderste rij zijn van Nagelhout bij het 2e Eskadron Wielrijders van de Huzaren.

 


Het oorlogszakboekje van A.W. Verbeek, 1e Compagnie Geneeskundige Troepen, lichting 1936-109

 

Ap Willem Verbeek werd geboren in Rotterdam in 1916.


Het oorlogszakboekje van wachtmeester J. Doorten, 2e Regiment Veldartillerie, lichting 1939

 

Jan Doorten, geboren in Rotterdam, werd geplaatst bij de Artillerie in Den Haag. Het 2e Regiment Artillerie had drie afdelingen. Jan Doorten kwam als wachtmeester-administrateur bij de tweede batterij van de derde afdeling van dit regiment (2-III-2RA). Dit onderdeel lag tussen Noordwijk-Binnen en Katwijk aan Zee. 


Het oorlogszakboekje van L.A. v.d. Bosch, vrijwillig landstormkorps motordienst, lichting 1908

 

L.A. v.d. Bosch, geboren in Overschie, meldde zich in 1939 aan voor vrijwillige dienst en bracht die door bij de 2e compagnie van het IVe Autobataljon in Hilversum. 


Foto's

Foto's  J.W. Buitelaar

 

Foto's van de dienstplicht van  J.W. Buitelaar bij de 1e Compagnie hospikken in 1931. In 1939 werd hij opgeroepen voor mobilisatie. In april 1940 ingedeeld bij de staf van 44RI, gelegerd in de Betuwe bij Ochten. In 2018 werd contact gelegd met familieleden van het gezin waar hij in 1940 was ingekwartierd. Ook werd een aanvraag gedaan voor toekenning van het mobilisatie-herinneringskruis. De aanvraag is toegewezen.

 

Foto Theo van Eeden Petersman

 

Foto's van de dienstplichtige Theo van Eeden Petersman uit Bleiswijk, geboren 4 november 1919

 

Trouwfoto van onbekend echtpaar

 

De bruidegom draagt het geklede/ groot tenue met oranje sjerp, gouden fourragère, in zijn hand (met witte handschoen) een kepie met witte pluim, aan een ketting de wandelsabel. Op de kraag van zijn jas is één ster te zien, passend bij de rang van tweede luitenant. De fourragère heeft drie kwasten (deze dunne kwasten worden torsades genoemd) die duiden op de rang van een eerste luitenant. Waarschijnlijk was de luitenant zich hier niet van bewust!


Diverse persoonlijke documenten

Notitieboekje sergeant Wickel

 

Dhr. Wickel was ingedeeld bij 3-I-22RI. Hij was voor zover wij weten sergeant. In zijn notitieboekje staan aantekeningen over de mannen in zijn sectie. Bovendien is een briefje bewaard gebleven waarbij brood moet worden geregeld voor de wacht in Emminkhuizen (Tussen Renswoude en Veenendaal) op 9 mei 1940. Ondertekend door de sergeant van de week: F. v.d. Plaat.

Oproep voor keuring, dienstplicht lichting 1941

 

De keuring, die ruim voorafging aan de daadwerkelijk opkomst, werd met dit bericht aangekondigd. Deze berichtgeving, ondertekend op 23 november 1939, was bedoeld voor een keuring voor George van der Schaaff uit Amsterdam. George is daadwerkelijk gekeurd op 5 januari 1940. Maar opkomen voor de dienstplicht in 1941 heeft hij nooit gedaan - de harde werkelijkheid van de capitulatie in mei 1940 en de daarna volgende bezetting zorgde ervoor dat het leven van de twintiger George er heel anders uit zou gaan zien....