Veldpost

Diverse veldpost / militaire ansichtkaarten

Post aan vrienden, familie of geliefden vanaf de kazerne, veldoefening of mobilisatiebestemming.

Vooral in het laatste geval is de locatie van de afzender vaak niet helemaal duidelijk maar "ergens in Nederland".

Hieronder drie ongelopen ansichtkaarten uit de serie "Nederland paraat'. 


Regiment Wielrijders, 26 juni 1939, Apeldoorn

 

 

 

 

 

Afzender Jaap de Mooij, 2-I-R.W.

B O U V gebied TBO veldpost 11

 

- 2e Bataljon van het 1e Regiment Wielrijders

- De afkorting B O U V staat voor Buitengewone Oproeping Uitwendige Veiligheid. In het begin van het jaar 1939 werd een aantal mannen opgeroepen als voorbereiding op de mobilisatie.

- Veldpost 11: Apeldoorn



Een kaart met enkel een groet 'g.n.', Waarschijnlijk: Gelukkig Nieuwjaar. Geschreven op 30 december 1939 vanuit Sint-Hubert bij Mill.



Sergeant Eppinga was misschien ook een man van weinig woorden?

Hij stuurde deze kaart van Nijmegen via Veldpost 10 (regio 's-Hertogenbosch).



Deze kaart werd verstuurd vanuit Noordwijk-Binnen en gestempeld op 29 november 1939. Mogelijk van een militair bij 4RI.



Een dagje naar Rotterdam, mogelijk met de staf van 23RI. In ieder geval was dienstplichtig korporaal L. Versteeg daar ingedeeld.

Op het moment dat de kaart werd afgestempeld, 10 januari 1940, kon niemand vermoeden dat vier maanden later deze plek het toneel zou worden van hevige gevechten en het bombardement.



 

Vanuit Rotterdam stuurt de familie Hilt een kaart aan de dienstplichtige korporaal G.J.A. Hilt. Hij was ingedeeld bij de 1-1-22RI; het opleidingsbataljon van 22RI in vredestijd. Adres: barak IV in Ede. De kaart lijkt gedateerd 1938; de nieuwe kazerne van 22RI in Ede was waarschijnlijk nog niet in gebruik. 


 

Omgekeerd stuurt Cornelis v.d. Stek, 3-I-22RI een kaart aan zijn broer en schoonzus in Schiedam. Waarschijnlijk vanaf zijn mobilisatiebestemming en mogelijk vroeg in de mobilisatietijd; hij is nog bij de timmerlui. Was hij misschien bezig met aanleggen van loopgraven? 



In januari 1940, vanuit Fort Rijnauwen bij Bunnik/Utrecht stuurt W.F. Sierat een kaartje om te verklaren waarom hij nog niet op bezoek is geweest. Tijdens zijn verlof was het erg glad en hij is niet erg fit! 



Vanuit de regio Bergen op Zoom komt een kaart van korporaal Frits Baarslag. Hij lag in april 1939 met de Staf van I-30RI op een half uurtje buiten de stad.  In welke plaats zou dit zijn geweest?



Een geval van censuur. Zou de afzender teveel hebben prijsgegeven over de plaats van zijn onderdeel of is een liefdesverhaal verborgen voor kinderen en kleinkinderen? We zullen het nooit weten...



Meester Wakkerman schrijft vanuit Haarlem aan de kinderen van klas 5,6,7 en 8 dat de bedden er toch wat anders uitzien op de mobilisatiebestemming: strozakken op de grond. 



A Koole wordt als militair bij de hoofdverbandplaats in de Peeldivisie aangeschreven. Veldpostnummer 5.



D. Nierop schrijft aan zijn vader niet veel; te oordelen aan de kaart vindt hij vooral het eten belangrijk? De 2e Compagnie, IVe Pontonafdeling was onderdeel van de Genie. Veldpost 4 was in de regio Utrecht voor het IVe legerkorps



Korporaal Nijdam van het 2e Reserve Eskadron Huzaren bij de IIe Verkennings-Aafdeeling van het Veldleger, stuurt in het najaar van 1939 een kaart  uit de buurt van Ede.  De later 4e Regiment Huzaren genoemde eenheid lag vanaf de mobilisatie in Ede gelegerd.



Diverse veldpost / militaire ansichtkaarten

Enveloppen gericht aan 1e luitenant der Mariniers 1-I-Marinetroepen, veldpost 9, Zeeland. Veldpost 9 was regio Middelburg. Het doorgestreepte adres op de linker envelop, de Tomatenstraat in Den Haag, was het adres van de moeder van Mr. C. de Jong. De Jong werd later onder meer bekend door zijn boek Imitatie-marinier (Blok&Zonen, Dieren, 1978).